Doğum sonrası kadınların en büyük sorunlarından biri; hamilelik döneminde alınan fazla kilolardır. Bu süreçte anneler hem aldığı fazla kilolardan hızla kurtulmak isterken hem de sütünün miktar ve kalitesinde oluşabilecek azalmadan endişe etmektedir.Tam tersi doğum sonrasında ideal kilo verme zamanı emzirme dönemidir.Bu dönemde kilo vermek yerine kilo alıyorsanız; yanlış besleniyorsunuzdur. Çünkü emzirme sırasında kadınların hormonlarının kendini yenilediği , bazal metabolizma hızı dediğimiz vücudun harcadığı enerji, normal dönemden daha fazla olduğu dönemdir. Bu yüzden düzenli ve sağlıklı beslenmeyle emziren annelerin en güzel kilo verip koruyabildiği, kilo kayıplarının yağdan olduğu daha kaslı bir yapıya diğer dönemlerden daha kolay ulaşılabildiği bir süreçtir.

Evet bu süreçte kilo vermeliyiz ;fakat düşük enerjili bir zayıflama diyeti yaparak değil. Hızlı kilo kaybı için yapılan düşük enerjili diyetler annenin süt verimini olumsuz yönde etkiler. Annenin kendi gereksinimi ve süt yapımı için yeterli ve dengeli bir şekilde güvenilir ve bu işin uzmanlarından destek alarak beslenmesi gerekmektedir.

Emzirirken sütün miktarını ve kalitesini düşürmeyecek hem de kilo vermeyi destekleyecek öneriler:

- Bu süreçte halk arasında bilindiğinin aksine gibi şeker, lokum, baklava, komposto gibi enerjisi yüksek besinlerin alınması süt yapımını arttırmaz, annenin fazladan kilo almasına neden olur. Bunların yerine daha çok su, süt ve süt ürünleri tüketin.

- Sık aralıklarla, azar azar beslenin

- Öğün atlamaktan kaçının

- Günde 2,5 – 3 lt su içmeye çalışın

- Aşırı tuz ve tuzlu besinler tüketmekten kaçının

- Düşük enerjili diyetler yapmayın

- Şeker ve şekerli tüm besinlerden (Çay şekeri, bal, reçel, pekmez, çikolata, pasta, hazır meyve suları, meşrubatlar, gazlı içecekler, tatlılar...) uzak durun

- Vücudun ihtiyacı olan şekeri meyvelerden alın. Meyvelerin suyunu sıkmaktansa bütün olarak tüketin

- Margarin, tereyağı gibi katı yağlar yerine bitkisel sıvı yağları tercih edin

- Artan protein ve kalsiyum ihtiyacı yeterli ölçüde yoğurt, süt ve peynir tüketin

- Yiyecekleri kızartmak, kavurmak yerine; haşlama, ızgara yapma, buğulama, buharda veya fırında pişirme yöntemlerini kullanarak hazırlayın

- Yağ alımını azaltmak için etle pişen yemeklere yağ koymayın

- Pasta, kek, kurabiye, börek vb hamur işlerinde de bol miktarda yağ, şeker, un, yumurta vb bulunduğu için mümkün olduğunca bu besinleri yemekten kaçının. Canınız çok isterse ikram edilenin yarısını yiyin

- Posalı besinler (kurubaklagiller, tam taneli tahıllar, sebze – meyve) tüketmeye özen gösterin; posalı besinler kan şekerini, kan basıncını (tansiyonu) ve kan kolesterolünü istenilen seviyede tutarlar. Bağırsakları çalıştırarak kabızlığı önlemeye ve kilo vermeye yardımcı olurlar.

- Yiyeceklerle beraber alınan demirin vücutta kullanılmasını önemli ölçüde engelleyen çay, kahve, kolalı içecek tüketimini ise mümkün olduğu kadar azaltın ve yemeklerden 45 dk önce veya sonra tüketin.

- Uyku saatlerinizi dengelemeye çalışın; düzenli ve kaliteli uyuma alışkanlığına sahip bireylerin metabolizması daha hızlı çalışmaktadır. Geç saatlere kadar oturmak ise besin tüketimini ve fazla enerji alımını artırır.

- Stresten uzak durmaya çalışın: Uzun süreli stres kişilerin kan şekerinde dengesizliklere neden olup, tatlı ve karbonhidrat ağırlıklı besinlere eğilimi artırmaktadır.

Gaz Problemleri İçin :

- Gaz yapan bir besin yerken bol bol kimyon eklemek.

- Her öğün sonrası rezene ve anason çayı içmek(fazla içilmemelidir)

- Her gün 6-7 dal dereotu yemek veya kaynatıp çayını içmek.

Kaliteli Süt Yapımı İçin :

- Dört besin gurubundan dengeli olarak her gün almak.

- Bol sıvı tüketmek. 

Yazı Tarihi 2017-07-12

Denizli

adres

Telefon:

Fakss:

E-posta:

Haritada Göster

 

İzmit / Kocaeli

adres

Telefon:

Fakss:

E-posta:

Haritada Göster

 

Edirne

adres

Telefon:

Fakss:

E-posta:

Haritada Göster